Marysieńka


Marysieńka

To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach!

 

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków

1/3 szklanki kakao

2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Beza orzechowa:

5 białek

200g cukru

200g orzechów włoskich

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Krem budyniowy:

5 żółtek

500ml mleka

200g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

250g miękkiego masła

  • Polewa czekoladowa:

100g gorzkiej czekolady

ok 50 ml mleka

  • Dodatkowo:

1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta

 

 

 

 

*** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno***

*** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając ***

*** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ‚C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

*** Beza: orzechy drobniutko siekamy lub mielimy w malakserze ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na gęstą pianę ***

*** Dodajemy posiekane orzechy oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (tą samą w której wcześniej piekliśmy biszkopt) ***

*** Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 170’C. Studzimy ***

*** Krem: w 3/4 szklanki mleka mieszamy żółtka i mąkę ***

*** Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka (musi zacząć kipieć) wlewamy roztwór z żółtkami. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy ***

*** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu ***

*** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem ***

*** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia ***

*** Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia ***

*** Ciasto polewamy czekoladą i ozdabiamy połówkami orzechów ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3.3 15 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ub.g
ub.g
5 miesięcy temu

Nie znam zupełnie, ale wygląda smakowicie. Wypróbuję z pewnością.