Serowe kotleciki z piersi kurczaka


Serowe kotleciki z piersi kurczaka

 

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

ok 5dkg żółtego sera typu gouda

1 jajko

1 łyżka majonezu

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Do miski przekładamy kurczaka oraz ser, wbijamy jajko i dodajemy majonez oraz płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Do całości wsypujemy obie mąki ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni mocno rozgrzewamy olej i układamy po około dwie łyżki „ciasta” na każdy kotlet. Smażymy na średnim ogniu,  z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

3 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika Rosińska
Weronika Rosińska
29 dni temu

Czy można upiec?

wioslo
wioslo
1 miesiąc temu

Mi całkiem niezłe wyszły ale ja dalem ok 200g sera i przy urabianiu masy musiałem dodac jeszcze 1 jajko i troche maki bo bez tego ta masa jakas taka sucha byla

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Jak smażyłam to się rozleciały na małe kawałki.. .

wioslo
wioslo
1 miesiąc temu

na pewno tylko 5deko sera bo wyglada raczej na 50?

izaa
izaa
1 miesiąc temu

fajne te kotleciki