Makowiec wielkanocny


Makowiec wielkanocny

Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać!

 

 

Składniki na 2 makowce:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki

szczypta soli

150g masła

1/3 szklanki cukru

3 żółtka jaj

50g drożdży

200ml ciepłego mleka

  • Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami

3 białka jaj

szczypta soli

  • Dodatkowo:

lukier do polania makowca

siekane orzechy do posypania

 

 

*** Przygotowujemy  ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka oraz resztę mleka. Całość zagniatamy (najlepiej za pomocą robota z hakiem), a następnie wlewamy letnie masło. Zagniatamy ponownie, aż masło wsiąknie w ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową.  Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Całość delikatnie mieszamy ***

*** Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części ***

*** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek ***

*** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach ***

*** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód ***

*** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca, gdyż makowiec jeszcze urośnie. Zwinięte ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce  ***

*** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***

*** Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem ***

*** Całość posypujemy siekanymi orzechami ***

*** SMACZNEGO ***

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
cukiernik
cukiernik
5 miesięcy temu

Makowiec(mak) związany jest nieodzownie ze świętami Bożego Narodzenia, więc makowiec, może być tylko świąteczny a nie wielkanocny 🙂