Babka cytrynowa na maślance


Babka cytrynowa na maślance

Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1 szklanka maślanki

3 jajka

1 i 1/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

sok wyciśnięty z połowy cytryny

skórka starta z połowy cytryny

3 szklanki mąki

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa:

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)

+ kilka łyżek mleka

5-6 łyżek cukru pudru

+ 1 łyżeczka słodkiej śmietanki

  • Dodatkowo:

1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania formy

2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy

 

 

 

*** W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** W drugiej misce umieszczamy maślankę, cukier, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny ***

*** Całość miksujemy do powstania jednolitej masy ***

*** Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) ***

*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka ***

*** Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy ***

*** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką ***

*** Babkę oblewamy polewą czekoladową, a następnie dekorujemy lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Babka cytrynowa na maślance