Babka cytrynowa na maślance
Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
1 szklanka maślanki
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
3 szklanki mąki
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)
+ kilka łyżek mleka
5-6 łyżek cukru pudru
+ 1 łyżeczka słodkiej śmietanki
- Dodatkowo:
1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania formy
2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy
*** W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** W drugiej misce umieszczamy maślankę, cukier, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny ***
*** Całość miksujemy do powstania jednolitej masy ***
*** Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy ***
*** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką ***
*** Babkę oblewamy polewą czekoladową, a następnie dekorujemy lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE TUTAJ (klik)
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Najgorszy przepis jaki mi się trafił.
Zrobiłam na święta, była pyszna, dziękuję za super przepis na wykorzystanie maślanki, która zawsze dostaje mi po zrobieniu pancakes dla dzieciaków 🙂
Kiedy olej dajemy?
Umknęło mi, dziękuje za czujność. Już dopisałam. Olej dodajemy do mokrych składników.
Czy olej dodajemy do mokrych składników?
Tak, dodajemy do mokrych składników.