Racuchy budyniowe z jabłkami


Racuchy budyniowe z jabłkami

Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać!

Zamiast świeżych drożdży można użyć 7g drożdży suchych – wówczas nie robimy już zaczynu, tylko mieszamy wszystko razem w misce.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

15g świeżych drożdży

250ml letniego mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g

2 jajka

2 łyżki cukru

szczypta soli

  • Dodatkowo:

2 jabłka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć ***

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz jajka i mieszamy ***

*** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek ***

*** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę ***

*** Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i całość odkładamy na około 15 minut ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5 – 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***

*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***

*** Po usmażeniu posypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

6
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Czy można zrobić te placuszki z drożdżami suchymi? Albo czy w ogóle można je ominąć?

Ola
Gość
Ola

Właśnie robię. Dam znać jakie wyszły.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Racuchy są przepyszne

Monika
Gość
Monika

Ile drożdży suszonych? Teraz trudno dostępne świeże.

issa
Gość

apetyczne