Szybkie i proste ciasto jogurtowe


Szybkie i proste ciasto jogurtowe

Delikatne, wilgotne i mięciutkie ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe i niezwykle szybkie w wykonaniu. Możemy użyć dowolnych owoców, ja akurat miałam mrożone maliny, ale mogą to być truskawki,  jagody, brzoskwinie, a nawet zwykłe jabłka.

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

pół szklanki jogurtu naturalnego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

1 jajko

35ml oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g masła

  • DODATKOWO:

pół szklanki dowolnych owoców (u mnie rozmrożone maliny)

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Dno keksówki  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy owoce ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Czy można zamiast mąki pszennej dać kokosową?