Meksykańskie gołąbki w kapuście


Meksykańskie gołąbki w kapuście

Ciekawy pomysł na pyszny i niecodzienny obiad dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

8-10 dużych liści kapusty

1 woreczek białego ryżu – 100g

1 jajko

1 marchew

1 cebula

1/2 czerwonej papryki

1 papryczka chilli

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

300ml bulionu lub rosołu

2 łyżki masła

 

 

 

*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***

*** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojone papryki i wszystko smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia ***

*** Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, warzywa z patelni i posiekaną pietruszkę ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na dużym liściu kapusty układamy po około 2 łyżki farszu ***

*** Farsz zawijamy ciasno w kapustę tworząc gołąbki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy gołąbki i podsmażamy je na średnim ogniu przez kilka minut ***

*** Następnie przewracamy gołąbki na drugą stronę i ponownie podsmażamy przez kilka minut ***

*** Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę – aż, kapusta zmięknie ***

*** Następnie powstały wywar przelewamy do innego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Gołąbki zalewamy sosem i gotujemy jeszcze przez kilka minut ***

*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Meksykańskie gołąbki w kapuście