Precle bawarskie - AAB87B69 910B 4BFF 93A5 7445C4F80B1E

Precle bawarskie

Precle bawarskie

Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci,  jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa 😉

Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli jednak chcemy mieć ich więcej, możemy podwoić składniki i wypiec 8 precli.

 

Precle bawarskie - AAB87B69 910B 4BFF 93A5 7445C4F80B1E

 

Składniki na 4 duże precle:

4g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

300g mąki pszennej

150ml ciepłej wody

15g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

1 litr wody

30g sody oczyszczonej

sól gruboziarnista do posypania

1 jajko

1 łyżka oleju

 

Precle bawarskie - 03F50B74 3CA6 4BBC 8ACF 881321C86A74

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże i mieszamy. Wgniatamy masło. Cukier i sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do miski. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto ***

Precle bawarskie - 7F029CD2 EDD3 4275 AF58 30512BD0963C

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny ***

Precle bawarskie - 5CF0F5A9 1B60 4D4A 84E2 F373551554B3

*** Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***

Precle bawarskie - CEA85A70 35F9 4884 B81F 1AC836904EED

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części ***

Precle bawarskie - 52A26275 3BFC 4AB7 9E42 DF0237CBFC57

*** Na lekko wysmarowanym olejem blacie rolujemy każdy kawałek ciasta, tak aby powstał długi wałek ok 40 cm ***

Precle bawarskie - 96D75E4C 37A2 404A 96BB EBF9BC327ED9

*** Następnie zaplatamy końce precla, tak jak na zdjęciu ***

Precle bawarskie - D45620BD 0A99 4B35 AD94 45BBF79EDA15

*** I zlepiamy je u dołu ***

Precle bawarskie - EC2F8DEA 0839 47B8 8B8C E0B6E8985EC2

*** Gotowe precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy precle do lodówki na około 1 godzinę ***

Precle bawarskie - 59151A9F 7CC9 4B7F A79C 6DDA255C72BF

*** W średniej wielkości garnku zagotowujemy litr wody z sodą. Zmniejszamy ogień do minimum. Każdy precel wkładamy po kolei, po jednym do wody i gotujmy 10 sekund (dokładnie!), odwracamy na drugą stronę i gotujemy 10 sekund z drugiej strony. Następnie wyjmujemy precla dużą łyżką cedzakową, odsączamy z wody i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób gotujemy każdego precla po kolei ***

Precle bawarskie - D91D3254 1C65 4A75 8E4C 0DBBC61D5BC8

*** Precle smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

Precle bawarskie - B25234D3 F13D 4963 B28B 5386BAEE97F7

*** Następnie posypujemy grubą solą (u mnie różowa sól himalajska, ale uważam, że nie był to najlepszy wybór) ***

Precle bawarskie - A5151AA8 649F 44B2 B3E0 FFCDDE3B7DA5

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230’C i pieczemy przez około 16-18 minut, do mocnego zrumienienia ***

Precle bawarskie - 03F50B74 3CA6 4BBC 8ACF 881321C86A74

*** Wyjmujemy z piekarnika i studzimy ***

Precle bawarskie - AAB87B69 910B 4BFF 93A5 7445C4F80B1E

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Precle bawarskie - IMG 1742

Precle bawarskie - IMG 3006

Precle bawarskie - IMG 2175 1

Precle bawarskie - IMG 2028

1 komentarz do “Precle bawarskie”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry