Faszerowane krokiety ziemniaczane


Faszerowane krokiety ziemniaczane

Złociste klopsiki z ziemniaków w chrupiącej panierce, nadziewane pysznym farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

1 jajko

150g mąki pszennej

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku

  • Farsz:

300g wieprzowego mięsa mielonego

100g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

  • Panierka:

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

*** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – do smaku ***

*** Całość zagniatamy na jednolitą masę ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy około 1 minutę ***

*** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość smażymy przez kilka minut, często mieszając. Na koniec farsz doprawiamy dość wyraziście – do smaku ***

*** Z masy mięsnej formujemy płaskie placki. Na środek nakładamy kopiastą łyżkę farszu ***

*** Masę ziemniaczaną dokładnie sklejamy i formujemy płaskie kotleciki. Krokiety obtaczamy kolejno najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej ***

*** Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Faszerowane krokiety ziemniaczane

  • Thomas

    Bardzo ciekawy przepis, nie spotkałem się jeszcze z ziemniaczanymi krokietami! Osobiście polecam także krokiety z wafli ryżowych, są bardziej chrupiące od zwykłego ciasta, nie zapychają tak a smakują jak zwyczajne krokiety. 🙂