Kebabowe sznycle drobiowe


Kebabowe sznycle drobiowe

Ciekawy pomysł na soczyste i bardzo aromatyczne mięsko z kurczaka. Dzięki marynacie z jogurtu mięso nabiera kruchości i kotleciki wychodzą mega smaczne i chrupiące. Pyszny obiad dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

150g gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

1/3 szklanki mąki

2 łyżki przyprawy kebab-gyros

  • Dodatkowo:

1 szklanka mąki do obtoczenia

olej do smażenia

 

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w poprzek – w długie plastry ***

*** Każdego sznycla delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę oraz mąkę ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite dość gęste ciasto ***

*** Do ciasta wkładamy rozbite sznycle, mieszamy i całość odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (może być kilka godzin lub nawet cała noc) ***

*** Na 20 minut przed smażeniem kotlety wyjmujemy z lodówki. Następnie mięso panierujemy w mące z dwóch stron ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki układamy na ręczniczku papierowym w celu odsączeniu z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

 

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE