Torcik brzoskwiniowo-ajerkoniakowy


Torcik brzoskwiniowo-ajerkoniakowy

Prosty w przygotowaniu, przepyszny i bardzo efektowny torcik z kremową pianką, brzoskwiniami i żelką ajerkoniakową. Całość pięknie przyozdobiona dwukolorowymi rurkami. Niebo w ustach. Polecam!

Do pianki dodałam odrobinę żółtego barwnika (akurat miałam taki na stanie), ale nie jest to konieczne, gdyż nie zmienia on zupełnie smaku ciasta, a jedynie dodaje efektu wizualnego. Natomiast żelka wierzchnia sama z siebie wychodzi pięknie żółciutka z uwagi na kolor ajerkoniaku.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

2 jajka

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Pianka z brzoskwiniami:

1 galaretka cytrynowa

250 ml gorącej wody

250 ml śmietanki kremówki

4-5 brzoskwiń z puszki

opcjonalnie odrobina żółtego barwnika

  • Żelka ajerkoniakowa:

150ml adwokatu

1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody

  • Dodatkowo:

2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą

2 łyżki soku z brzoskwiń

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na puszystą puszystą masę. mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką ***

*** Ciasto przelewamy do foremki lub tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto studzimy i nasączamy syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekładamy ponownie do tortownicy i dookoła obręczy naprzemiennie rurki – raz czekoladą do góry, raz do dołu ***

*** Przygotowujemy piankę. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i całkowicie studzimy ***

*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ***

*** Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, dodajemy ją do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy, możemy dodać również barwnik jeżeli go używamy ***

*** Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy, mieszamy ***

*** Całość przelewamy na biszkopt z rurkami i wkładamy do lodówki do stężenia ***

*** Przygotowujemy żelkę adwokatową. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia ***

*** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy adwokat i dokładnie mieszamy ***

*** Gotową mieszankę wylewamy na stężałą już piankę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki ***

*** Gdy żelka całkowicie stężeje możemy delikatnie zdjąć rant i wyjąć ciasto z formy. Wierzch możemy dodatkowo dowolnie ozdobić ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • TORT DONICA Z KWIATAMI- PRZEPIS KROK PO KROKU TUTAJ (klik)

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
3 miesięcy temu

Na jaką formę jest przepis?

Ciekawa
Ciekawa
4 miesięcy temu

W jakim większym sklepie można kupić te rurki?