Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym


Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym

Soczyste fileciki z białej rybki, w pysznej, rumianej panierce, zanurzone w kremowym sosie szpinakowym. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg filetów rybnych typu dorsz, miruna, mintaj itp.

1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka przyprawy curry

pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

szczypta chilli

sól, pieprz

olej do smażenia

200g szpinaku – świeży lub mrożony

1 łyżeczka masła

1 ząbek czosnku

100ml śmietanki 30%

 

 

 

*** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i obsypujemy solą oraz pieprzem ***

*** Mąkę mieszamy na talerzu z carry, papryką i chilli. Filety rybne dokładnie obtaczamy w mieszance mącznej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron po około 3 minuty – na złoty kolor ***

*** W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego to należy go najpierw rozmrozić) i całość smażymy przez około 3 minuty, ciągle mieszając ***

*** Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez chwilę, aż sos zgęstnieje ***

*** Do sosu szpinakowego przekładamy podsmażone wcześniej filety i wszystko razem podgrzewamy przez chwilę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE