Soczysta surówka wielowarzywna z kapustą pekińską


Surówka wielowarzywna z kapustą pekińską

Taka surówka często gości na moim stole jako smaczny i kolorowy dodatek do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale najlepiej żeby poleżała w lodówce co najmniej pół godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Pyszny sos sprawia, że surówka jest bardzo soczysta i przepyszna. Polecam!

 

 

Składniki:

1/2 główki kapusty pekińskiej

1 marchewka

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

5 rzodkiewek

pół czerwonej cebuli

pół pęczka zielonej pietruszki

  • Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżka miodu

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Papryki, cebulę i rzodkiewki kroimy w kosteczkę ***

*** Pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy ***

*** przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy majonez, jogurt, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek ***

*** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Surówkę odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny przed podaniem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE