Pyszne pączki na piwie


Pyszne pączki na piwie

Kolejny przepis, który z pewnością przyda się na tłustoczwartkowe szaleństwo. Puszyste, mięciutkie i niebiańsko pyszne pączusie z konfiturą i polewą czekoladową. Palce lizać!

 

 

Składniki:

80 gram świeżych drożdży

1/3 szklanki ciepłego mleka

750 g mąki tortowej

5 żółtek jaj

1 całe jajko

1,5 szklanki jasnego piwa (półtorej szklanki)

10 dkg cukru

8 dkg masła

szczypta soli

  • Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia ok 1 litr

konfitura do nadziania pączków

lukier lub cukier puder do posypania

 

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn: w wysokim naczyniu mieszamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko z drożdżami oraz łyżeczką cukru i łyżeczką maki ***

*** Tak przygotowany rozczyn odkładamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

*** Mało roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne ***

*** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita ***

*** Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (moje ciasto, aż wyszło z siebie 😉 ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm ***

*** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka ***

*** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut ***

*** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie smalec) do temperatury 175’C. Wyrośnięte pączki smażymy partiami z dwóch stron po około 3 minuty – na rumiany kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Upieczone pączki nadziewamy konfiturą (zrobiłam to za pomocą szprycy) i lukrujemy, polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem ( u mnie lukier i czekolada) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments