Domowy kebab z frytkami


Domowy kebab z frytkami

Kebab to pyszna orientalna potrawa typu fast food, która doczekała się wielu odmian. Najbardziej znanymi wersjami są mięso z surówką i sosami podawane w bułce oraz mięso z frytkami, surówką i sosami serwowane na talerzu. Oryginalnie dania te  wykonywane są z mięsa baraniego jednak coraz częściej można spotkać warianty drobiowe i wieprzowe. Dziś polecam Wam przepis na szybki i przepyszny kebab z kurczakiem, smażonymi w głębokim tłuszczu frytkami i pyszną surówką oraz sosami. Palce lizać!

 

 

Składniki na ok 2-3 porcje:

2 pojedyncze filety z kurczaka

3 łyżki przyprawy kebab gyros

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżka oleju + olej do smażenia

  • Frytki:

4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków

0,5 litra oleju

1-2 łyżeczki soli

  • Surówka:

1-2 pomidory

1-2 ogórki gruntowe

1 czerwona cebula

1/3 kapusty pekińskiej

  • Dodatkowo:

Sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik)

Sos chilli lub meksykański lub ketchup

 

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy. Posypujemy przyprawą kebab gyros oraz suszonym czosnkiem, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso na rumiano często mieszając ***

*** W między czasie gdy przyprawione mięso się marynuje przygotowujemy frytki i surówkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy w mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i solimy ***

*** Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***

*** Na talerzu układamy porcję frytek, porcję sałatki i porcję mięsa. Całość (lub tylko mięso – jak kto lubi) polewamy sosami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE