Rolada żyrafa z bananami i czekoladą


Rolada żyrafa z bananami i czekoladą

Delikatna rolada biszkoptowa z pięknym wzorkiem, wypełniona pysznym kremem śmietankowym z bananami i czekoladą. Niebo w ustach!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

5 jajek

6 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki

80ml wody

45ml oleju

4 łyżki kakao

  • Krem z owocami:

200ml śmietanki kremówki

200g serka mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru

80g czekolady mlecznej lub deserowej

2 banany

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***

*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy ***

*** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę  ***

*** W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***

*** Ciemne ciasto wykładamy na podpieczone kontury i delikatnie wyrównujemy ***

*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 13 – 15 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***

*** Ciasto przekładamy na czysty papier wzorem do dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia ***

*** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku i miksujemy do momentu połączenia się składników. Na końcu dokładamy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy brzegach ***

*** Przy brzegu układamy obrane ze skórki banany ***

*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***

*** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Rolada żyrafa z bananami i czekoladą