Ciasto Kora orzechowa


Ciasto Kora orzechowa

Znany i lubiany przekładaniec z orzechami, galaretką, budyniem brzoskwiniowym, blatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 białek

2 żółtka

150g drobnego cukru do wypieków

150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół)

70g wiórków kokosowych

70g rodzynek

2 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem budyniowo-brzoskwiniowy:

1 szklanka syropu z puszki brzoskwiń

4 łyżki cukru

200ml mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)

4 żółtka

1 łyżka mąki pszennej

200g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki)

2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym

2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

brzoskwinie pozostałe z puszki

 

 

 

*** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy ***

*** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i odkładamy ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, lśniąca piana ***

*** Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy mikserem. Wsypujemy uszykowane wcześniej suche składniki i całość mieszamy delikatnie szpatułką ***

*** Dwie blaszki o wymiarach ok 32×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do foremek. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blaszek, możemy ciasta upiec oddzielnie, czyli podzielić składniki na pół i przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Możemy też (ja tak zrobiłam) upiec jedno duże ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 35 minut ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy: do garnuszka wlewamy syrop brzoskwiniowy i połowę mleka oraz wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń (proszek), żółtka i mąkę pszenną ***

*** Mieszankę wlewamy na wrzącą miksturę brzoskwiniowo-mleczną i gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** W misie miksera ucieramy masło do puszystości. Dodajemy stopniowo budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem ***

*** Jeden blat ciasta przekładamy do foremki. Z masy budyniowej odkładamy kilka łyżek – będzie nam potrzebny do posmarowania ciasta pod galaretką ***

*** Resztę kremu dzielimy na pół. Jedną część kremu wykładamy na blat ciasta ***

*** Delicje moczymy w likierze (lub w kawie z alkoholem) i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je wciskając **

*** Na delicje wykładamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który cienko smarujemy odłożonym kremem budyniowym ***

*** Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki ***

*** Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wykładamy je na ciasto ***

*** Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zgęstniały ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE