Rolada serowa z polędwiczką wieprzową


Rolada serowa z polędwiczką wieprzową

Bardzo smaczna, ładnie prezentująca się na stole i łatwo podzielna rolada z sera żółtego, polędwiczki wieprzowej i farszu pieczarkowego. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach oraz w święta. Tą pyszną przekąskę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto serowe:

3 jajka

ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda )

3 łyżki majonezu

  • Farsz:

1 polędwiczka wieprzowa

350g pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

 

 

 

*** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki i rozcinamy polędwiczkę wzdłuż, aby powstał duży płat mięsa ***

*** Polędwiczkę rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Mięso nacieramy delikatnie solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce ***

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Do sera dodajemy jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier ***

*** Na ciasto wykładamy polędwiczkę, a na mięsie rozprowadzamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy. Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
4 miesięcy temu

Wygląda bardzo apetycznie, moje pytanie-ile czasu rolada może stać w lodówce? Pozdrawiam