Rolada serowa z polędwiczką wieprzową


Rolada serowa z polędwiczką wieprzową

Bardzo smaczna, ładnie prezentująca się na stole i łatwo podzielna rolada z sera żółtego, polędwiczki wieprzowej i farszu pieczarkowego. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach oraz w święta. Tą pyszną przekąskę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto serowe:

3 jajka

ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda )

3 łyżki majonezu

  • Farsz:

1 polędwiczka wieprzowa

350g pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

 

 

 

*** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki i rozcinamy polędwiczkę wzdłuż, aby powstał duży płat mięsa ***

*** Polędwiczkę rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Mięso nacieramy delikatnie solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce ***

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Do sera dodajemy jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier ***

*** Na ciasto wykładamy polędwiczkę, a na mięsie rozprowadzamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy. Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
5 miesięcy temu

Wszystko super ale mam obawy czy czas pieczenia nie jest aby zbyt krótki? Mogę się mylić to przepraszam ale mam wrażenie ze na zdjęciu po przekrojeniu mięso jest różowawe jak by ciutkie niedopieczone. Bardzo chciałabym zrobić ten przepis

Magda
Magda
2 lat temu

Wygląda bardzo apetycznie, moje pytanie-ile czasu rolada może stać w lodówce? Pozdrawiam