Sernik z musem czekoladowo-pierniczkowym


Sernik z musem czekoladowo-pierniczkowym

Kremowy i wilgotny sernik na spodzie z herbatników zwieńczony delikatną oraz rozpływającą się w ustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół!

 

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Mus czekoladowo-pierniczkowy:

2 łyżeczki żelatyny w proszku

50 ml zimnej wody

300g mlecznej czekolady

500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%

4-5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika

  • Dodatkowo:

5-6 łyżek powideł śliwkowych

150ml śmietanki kremówki

2-3 pierniczki – do pokruszenia na wierzch

 

 

 

*** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy mus: w kubeczku umieszczamy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia ***

*** Do garnuszka wlewamy 200ml śmietanki i wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę oraz przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Całość studzimy do temperatury pokojowej ***

*** Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Ubitą śmietankę dodajemy partiami do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy ***

*** Sernik wyjmujemy z lodówki i smarujemy z wierzchu powidłami śliwkowymi ***

*** Gotowy mus przekładamy na sernik, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin ***

*** Przed podaniem sernik dekorujemy keksami ubitej śmietany i pokruszonymi pierniczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o