Kurczak pięciu smaków


Kurczak pięciu smaków

Kurczak w pięciu smakach z warzywami i makaronem to szybkie, łatwe i pyszne danie orientalne. Na tą potrawę można znaleźć chyba z tysiąc różnych przepisów. Możemy tutaj użyć przeróżnych warzyw, a samo danie można podać zarówno z makaronem jak i z ryżem. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa jędrne i kolorowe. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

200g makaronu Chow Mein

olej do smażenia

  • Warzywa (zamiennie można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań orientalnych):

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1 marchew

1/2 pora

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru – około 2-3 centymetry

1 łyżka posiekanego szczypiorku

opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung

  • Sos:

4-5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki kukurydzianej

 

 

*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w około 2 centymetrową kostkę, oprószamy przyprawą 5 smaków i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kurczaka i obsmażamy przez około 4 minuty, często mieszając ***

*** Podsmażonego kurczaka przekładamy na talerz.  Czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce, a papryczkę chilli pozbawiamy pestek i kroimy cienkie paseczki ***

*** Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażamy przez chwilę  czosnek, imbir i papryczkę chilli ***

*** Dodajemy resztę warzyw pokrojonych w słupki i całość smażymy często mieszając, przez około 3 minuty ***

*** Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy i smażymy całość przez około 2 minuty ***

*** W kubeczku mieszamy składniki na sos ***

*** Sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i warzywami, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Dodajemy makron, mieszamy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o