Ryba po meksykańsku
Delikatne filety rybne smażone w pysznym cieście i marynowane w słodko-ostrej zalewie z warzywami. Ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na świątecznym stole. Polecam!
Składniki:
1 kg filetów z ryby (dorsz, mintaj, miruna, morszczuk…)
1 czerwona papryka
2 cebule
8-10 ogórków konserwowych
1 szklanka kukurydzy konserwowej
sól i pieprz lub przyprawa do ryby
- Składniki na ciasto:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 – 1,5 szklanki mąki
szczypta soli
- Zalewa:
1/2 szklanki oleju
5 łyżek octu 10%
4 łyżki cukru
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
*** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem lub przyprawą do ryby ***
*** Składniki na ciasto mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki ***
*** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnuszki i gotujemy kilka minut, całość przyprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem ***
*** Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę i ogórki w kosteczkę ***
*** Rybę posypujemy pokrojonymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Następnie wlewamy zalewę i całość szczelnie przykrywamy. Rybę wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby smaki się przegryzły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ