Ryba po meksykańsku


Ryba po meksykańsku

Delikatne filety rybne smażone w pysznym cieście i marynowane w słodko-ostrej zalewie z warzywami. Ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na świątecznym stole. Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg filetów z ryby (dorsz, mintaj, miruna, morszczuk…)

1 czerwona papryka

2 cebule

8-10 ogórków konserwowych

1 szklanka kukurydzy konserwowej

sól i pieprz lub przyprawa do ryby

  • Składniki na ciasto:

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1/3 szklanki wody

1 – 1,5 szklanki mąki

szczypta soli

  • Zalewa:

1/2 szklanki oleju

5 łyżek octu 10%

4 łyżki cukru

1/2 szklanki pikantnego ketchupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

 

 

*** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem lub przyprawą do ryby ***

*** Składniki na ciasto mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki ***

*** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnuszki i gotujemy kilka minut, całość przyprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem ***

*** Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę i ogórki w kosteczkę ***

*** Rybę posypujemy pokrojonymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Następnie wlewamy zalewę i całość szczelnie przykrywamy. Rybę wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE