Faszerowane zrazy z mięsa mielonego
Mięciutkie i soczyste roladki z mięsa mielonego wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Świetny pomysł na smakowity obiadek!
Składniki:
ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy
1 wędzona kiełbasa
1 cebula
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka posiekanej pietruszki
kilka plasterków suszonych grzybów
1,5 szklanki bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku ***
*** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy ***
*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na złoty kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy liść laurowy, suszone grzybki oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą ***
*** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Cebula i kiełbasa nie podsmażone?
Nie, surowe.
Pyszne zraziki
super przepis;)