Leśny skrzat – ciasto bez pieczenia


Leśny skrzat – ciasto bez pieczenia

Bardzo smaczne i efektowne ciasto na herbatnikach przełożone dwiema masami: delikatną i słodką jogurtową oraz wyrazistą i lekko kwaskową owocową. Oba kremy świetnie ze sobą współgrają i tworzą smakowitą całość. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia.

 

 

Składniki:

  • Masa owocowa:

450g owoców leśnych typu jagody, maliny, jeżyny, borówki itp. – świeże lub mrożone

4 łyżki cukru

300ml śmietanki kremówki 20 – 36%

2 galaretki o smaku owoce leśne

  • Masa jogurtowa:

450ml jogurtu naturalnego

50 ml słodkiej śmietanki 18, 30 lub 36%

2 łyżki żelatyny

1/4 szklanki wody

1/2 szklanki cukru pudru

  • Dodatkowo:

duża paczka herbatników – ok 40 sztuk

śmietana szczecinecka 18% lub inna kwaśna śmietana 180g

1 łyżka cukru pudru

 

 

 

*** Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się ***

*** Następnie całość blendujemy na gładki mus (można też owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. W razie gdyby mus był zbyt kwaśny można go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia. 1/4 szklanki szklanki musu owocowego odkładamy do ozdobienia wierzchu ciasta ***

*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy ***

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 21×21 cm) ***

*** Na herbatniki wylewamy delikatnie masę owocową ***

*** Całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników i wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę jogurtową: żelatynę przesypujemy do szklanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie trzepaczką do czasu, aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy, aby mieszanina trochę przestygła. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie do jogurtu, cały czas mieszając, pomału wlewamy żelatynę rozpuszczoną w śmietanie ***

*** Jogurtową masą zalewamy ciasto ***

*** Przykrywamy kolejną warstwą herbatników ***

*** Śmietanę szczecinecką (lub inną kwaśną śmietanę) mieszamy dokładnie z cukrem pudrem ***

*** Śmietankę rozsmarowujemy na herbatnikach ***

*** Na wierzchu ciasta wylewamy odłożony wcześniej mus tworząc paseczki, a następnie małym patyczkiem lub wykałaczką przeciągamy w poprzek po wierzchu, tak aby powstał  rozmazany wzorek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Przed podaniem ciasto możemy przyozdobić świeżymi owocami i listkami mięty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Do tych ugotowanych owoców to galaretki dodac sam proszek? Czy je rozrabiac z wodą?

Dorota
Gość
Dorota

U mnie w wersji na biszkopcie i jako malinowy skrzat ciasto pyszne, orzeźwiające i szybko znikające

Magda
Gość
Magda

Rewelacyjne ciasto. Bardzo nam smakowało. Łatwe w przygotowaniu i rzeczywiście przepyszne!

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Super herbaciano leśne ciasteczka.pochwała i dziękuję za prosty przepisik