Czekoladowe ciasto z cukinii


Czekoladowe ciasto z cukinii

W smaku przypomina brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Łatwe i przepyszne ciasto w którym naprawdę można się zakochać!

 

 

Składniki:

**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

350g cukinii

300g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

60g kakao

2 jajka

110g masła

250g cukru

16g cukru waniliowego

pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

125ml oleju

50g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej czekolady)

  • Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

50ml mleka

 

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***

*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie łyżką – tylko do momentu połączeia się składników ***

*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***

*** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 25×25 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 50 minut – lub dłużej do tzw suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***

*** Płynną czekoladą polewamy ciasto ***

*** Ciasto odkładamy do zastygnięcia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marcepanowy kącik
Gość
Marcepanowy kącik

Pysznie wygląda

Karola
Gość
Karola

Czy można zamienić mąkę pszenną na bezglutenową? Która byłaby odpowiednia, mąka ryżowa, kokosowa, jaglana?