Czekoladowe ciasto z cukinii


Czekoladowe ciasto z cukinii

W smaku przypomina brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Łatwe i przepyszne ciasto w którym naprawdę można się zakochać!

 

 

Składniki:

**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

350g cukinii

300g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

60g kakao

2 jajka

110g masła

250g cukru

16g cukru waniliowego

pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

125ml oleju

50g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej czekolady)

  • Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

50ml mleka

 

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***

*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie łyżką – tylko do momentu połączeia się składników ***

*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***

*** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 25×25 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 50 minut – lub dłużej do tzw suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***

*** Płynną czekoladą polewamy ciasto ***

*** Ciasto odkładamy do zastygnięcia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Patrycja
Gość
Patrycja

Na jaką blaszkę to jest ??

Marcepanowy kącik
Gość
Marcepanowy kącik

Pysznie wygląda

Karola
Gość
Karola

Czy można zamienić mąkę pszenną na bezglutenową? Która byłaby odpowiednia, mąka ryżowa, kokosowa, jaglana?