Słodko-kwaśny sos z cukinii


Słodko-kwaśny sos z cukinii

Aromatyczny, gęsty sos warzywny o pysznym, słodkawo-kwaskowym smaku. Rewelacyjny dodatek do makaronów, pizzy, mięs, kanapek…itp. Sos świetnie smakuje np. wymieszany z kremowym serkiem typu philadelphia i makaronem, takie danie podane na ciepło to świetny pomysł na bardzo szybki obiad.

 

 

Składniki:

1,5kg cukinii

1,5kg pomidorów

1 kg czerwonej papryki

1 papryczka chilli

3 cebule

5 ząbków czosnku

500g koncentratu pomidorowego

3 łyżki soli

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki octu 10%

 

 

*** Cukinię myjemy i kroimy w kostkę lub w krążki (w celu uzyskania intensywniejszego odcienia czerwieni sosu, cukinię możemy obrać ze skórki). Pokrojoną cukinię przekładamy do dużego garnka ***

*** Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki ***

*** Cebulę i czosnek kroimy w średnie kawałki ***

*** Papryki myjemy, kroimy w kostkę i razem z pomidorami, cebulą i czosnkiem dokładamy do garnka z cukinią ***

*** Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie całość gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut – do miękkości warzyw ***

*** Całość blendujemy na gładki sos ***

*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet oraz mieloną paprykę, mieszamy i gotujemy często mieszając jeszcze przez około 10 minut, żeby sos trochę odparował ***

*** Gotowy sos przekładamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o