Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe


Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe

Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są proste w przygotowaniu i po upieczeniu długo zachowują świeżość. Pachną i smakują fenomenalnie. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki pszennej

250ml ciepłej wody (nie gorącej!)

25g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

  • Masło ziołowe:

40g masła

5 ząbków czosnku

1 łyżka drobno posiekanej bazylii

1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub koperku

 

 

 

*** Do miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm ***

*** Rozwałkowane ciasto tniemy w cienkie poprzeczne pasy ***

*** Paski ciasta smarujemy masłem ziołowym ***

*** Paski zwijamy z góry na dół w międzyczasie obracając ciasto tworząc „niezgrabne” bułeczki ***

*** Zwinięte bułeczki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Bułeczki są mięciutkie i zachowują świeżość nawet przez kilka dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Alicja Baranowicz
Gość
Alicja Baranowicz

Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe są bardzo smaczne i nie ma przy nich dużo pracy, polecam,