Kruche ciasto z bezą i truskawkami


Kruche ciasto z bezą i truskawkami

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i truskawkami. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość owoców świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Jeżeli chcemy uzyskać wysoką piankę (jak na moich zdjęciach ;)) to należy do bezy dodać jedno białko więcej i zwiększyć ilość cukru o 1/4 szklanki.

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm.

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

  • OWOCE:

ok 450g truskawek

1/2 szklanki kaszy manny

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

Wskazówka: w celu uzyskania wyższej pianki można dodać jedno białko więcej i odpowiednio więcej cukru.

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz pokrojonym na małe kawałki zimne masło ***

*** Zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników. Drugą część umieszczamy w zamrażarce ***

*** Truskawki myjemy i osuszamy ***

*** Owoce obsypujemy kaszą manną i dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić ***

*** Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Ciasto z lodówki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w zamrażarce ***

*** Na ciasto wykładamy owoce ***

*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***

*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o