Duszona młoda kapusta – dodatek do obiadu


Duszona młoda kapusta – dodatek do obiadu

Zasmażona młoda kapusta, młode ziemniaczki i kotlet schabowy to dla mnie obiad idealny. Dodatek koperku, marchewki i cebuli rewelacyjnie podkreśla smak tego dania. Taką kapustkę podajemy jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Polecam!

 

 

 

Składniki:

pół główki młodej kapusty

1 cebula

1 marchewka

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1 liść laurowy

pół szklanki bulionu

pół pęczka koperku

1 łyżka octu

sól, pieprz, cukier

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce masła ***

*** Do podsmażonej cebuli dodajemy startą marchew i podsmażamy przez chwile ***

*** Następnie dokładamy kapustę oraz liść laurowy, mieszamy, przesmażamy i zalewamy bulionem, zagotowujemy ***

*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy na rumiano. Wlewamy wywar z garnka z kapustą i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki ***

*** Powstały gęsty sos dodajemy do kapusty. Dokładamy posiekany koperek, mieszamy ***

*** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem (dodałam pół łyżeczki) oraz octem ***

*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dziękuję za przepis. Kapusta wyszła przepyszna, dodałam jeszcze pomidora. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości.