Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek


Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek

Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają nam w lodówce.

 

 

Składniki:

250g makaronu (u mnie świderki i muszelki)

ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp.

warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek

pół brokuła

ok. 10 dkg żółtego sera (u mnie gołda i mozzarella)

  • sos:

2 łyżki ketchupu

2 łyżki majonezu

4-5 łyżek jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

2 łyżki posiekanej zieleniny do posypania zapiekanki (np. pietruszka, szczypiorek, rzeżucha)

opcjonalnie domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu ***

*** Wędliny, pieczone lub gotowane mięso, parzone kiełbasy itp. kroimy w kostkę ***

*** Warzywa również kroimy w kostkę ***

*** Połowę żółtego sera kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Makaron, warzywa, mięso oraz ser mieszamy razem i przekładamy do naczynia żaroodpornego ***

*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 3-4 minuty. Kawałki brokuła układamy na pozostałych składnikach zapiekanki utykając go delikatnie między nimi ***

*** Do osobnej miseczki przekładamy majonez, ketchup oraz jogurt naturalny ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu, ponownie mieszamy ***

*** Tak przygotowany sosem polewamy zapiekankę ***

*** Na wierzchu posypujemy pozostałym żółtym serem – startym lub drobno pokrojonym ***

*** Następnie zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 20 minut ***

*** Przed podaniem zapiekankę posypujemy zieleniną. Do zapiekanki możemy podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o