Tort Ferrero Rocher


Tort Ferrero Rocher

Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

120g cukru

60g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

60g orzechów laskowych – drobno zmielonych

20g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Poncz:

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

  • Masa truflowa do przełożenia:

100g czekolady mlecznej

100g czekolady gorzkiej

250g  śmietanki kremówki

100g masłą

50g orzechów laskowych

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

  • Masa do obłożenia tortu:

80g masła

4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

  • Dekoracja:

50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

Pralinki Ferrero Rocher

 

 

 

*** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami ***

*** W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia ***

*** Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną ***

*** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) ***

*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem) ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę truflową: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy do góry dnem aby wierzch zrobił się płaski. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie kończymy przygotowywać masę truflową: orzechy drobno siekamy a wafelki kroimy na małe kawałki ***

*** Schłodzoną masę truflową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy ***

*** Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim ba=latem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***

*** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem 😉 ***

*** Boki tortu dekorujemy posiekanymi wafelkami ***

*** Na górze ciasta układamy pralinki Ferrero Rocher (można pominąć) ***

*** Tort przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o