Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki


Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki

Krewetki z warzywami, chińskim makaronem oraz smacznym i aromatycznym sosem teriyaki to przepyszna propozycja na oryginalny i szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. Polecam!

 

 

Składniki:

20-30 sztuk krewetek (można użyć mrożonych)

200g makaronu chińskiego Chow Mein lub Mie lub VonTon (waga po ugotowaniu)

sos Teriyaki – około 10 łyżek

2 łyżki masła klarowanego

świeży lub suszony imbir – 1 łyżeczka

2 ząbki czosnku

prażony sezam – około 2 łyżki

sól, pieprz

  • Warzywa: można użyć gotowej mrożonki orientalnej lub:

1 marchew, kawałek pora, 1 mała cebula, po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej, pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego, opcjonalnie: grzyby chińskie, kiełki fasoli mung, pędy bambusa

 

 

*** Krewetki obieramy z pancerzy i ogonów (jeżeli używamy mrożonych to rozmrażamy) ***

*** Krewetki zalewamy pięcioma łyżkami sosu Teriyaki, dodajemy starty imbir oraz przciśnięty czosnek, mieszamy i pozostawiamy w tej marynacie na około 10 minut ***

*** Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim zamarynowane krewetki po około 3 minuty z każdej strony ***

*** Krewetki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa (u mnie mrożonka orientalna), smażymy przez chwilę, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem – do miękkości ***

*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przepłukujemy zimną wodą ***

*** Makaron przekładamy na patelnie z warzywami, dodajemy łyżkę masła i całość razem przesmażamy ***

*** Dodajemy krewetki oraz 4-5 łyżek sosu Teriyaki, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy ciągle mieszając przez około 5 minut ***

*** Po tym czasie posypujemy prażonym sezamem i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki

  • Kuchareczka

    Krewetki w sosie teriyaki? Przecież to zabicie ich delikatnego smaku. Stanowczo albo masło albo tylko oliwa, i to delikatna typu Gran Fruttato

  • Kredka

    no i to jest na pewno coś na dziś 🙂 ja smażę krewety na oliwie extra virgin cytrynowej. Cudownie się komponuje. Polecam pokombinować 🙂