Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami


Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami

Podsyłam dziś pomysł na rewelacyjny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso schabowe nafaszerowane cebulą oraz wędzonym boczkiem i pieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

ok. 1,5 kg schabu

1 cebula

10dkg wędzonego boczku

ok 1 kg ziemniaków

500g kapusty kiszonej

2 ząbki czosnku

Przyprawy do mięsa: sól (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)

Marynata:

4-5 łyżek oleju + sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka

 

 

 

*** Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem ***

*** Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki ***

*** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą ***

*** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) ***

*** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) ***

*** Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy olej z przyprawami ***

*** Tak przygotowaną marynatą smarujemy z wierzchu ziemniaczki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut ***

*** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry razem z kapustą i ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Po ile łyzeczek przyprawa do tej marynaty?