Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami


Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto serowe:

3 jajka

30dkg żółtego sera ( użyłam sera gouda )

3 łyżki majonezu

  • Farsz mięsny:

0,5kg filetów z kurczaka

przyprawa do kurczaka

olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia

  • Farsz pieczarkowy:

350g pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

1 słoiczek suszonych pomidorów

 

 

 

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** DO sera dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***

*** Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy przyprawione wcześniej filety – dość ciasno ***

*** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy na kawałki i układamy na farszu pieczarkowym ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę (u mnie w formie przystawki podana z razem z pieczenią schabową na którą PRZEPIS TUTAJ  ) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Mega pycha!

Magda
Gość
Magda

Robiłam i bardzo z polecam !
Wszystkim smakowało, jest na prawdę pyszna 🙂