Sałatka leśna polana ze śledziami


 

Sałatka leśna polana ze śledziami

Sałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na moim blogu, w oryginale wykonujemy ją z kurczakiem ( PRZEPIS TUTAJ ). Dzisiejsza wersja jest bardzo podobna do pierwowzoru jednak zamieniamy główny składnik na śledzie. Ta wersja jest również bardzo smaczna (a jak dla mnie nawet lepsza niż z kurczakiem) i z pewnością świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na domowych przyjęciach. Tak wykonana sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach!

 

 

 

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek

350g filetów śledziowych (wymoczonych matiasów lub w oleju)

1 cebula

1 puszka kukurydzy konserwowej

3 ziemniaki

2 marchewki

4 jajka

4 ogórki konserwowe

50g żółtego sera

pęczek pietruszki lub koperku

Sól, pieprz

majonez- około 4-5 łyżek

 

*** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy na twardo). Tortownicę o średnicy ok 22cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry ***

*** Pieczarki posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami ***

*** Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę ***

*** Całość smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy ***

*** Następnie wykładamy  pokrojone w kosteczkę śledzie ***

*** Na śledzie wykładamy warstwowo: drobno posiekaną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w kostkę ogórki ***

*** Całość ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy ***

*** Jajka oraz żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i wykładamy warstwowo na sałatkę ***

*** Sałatkę znowu przykrywamy majonezem i wygładzamy. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość obsypujemy solą i pieprzem ***

*** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***

*** Następnego dnia zdejmujemy górną folią i odwracamy sałatkę do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki ***

*** Sałatkę kroi się tak jak tort ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o