Mięciutkie pierniczki


Mięciutkie pierniczki

Przepis ten dostałam od koleżanki, gdy poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki! Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

250g ugotowanych ziemniaków

250g miodu

150g cukru

130g masła

450g mąki + mąka do podsypania

1 jajko

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

 

 

*** Ugotowane, gorące ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa ***

*** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą ***

*** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia ***

*** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko ***

*** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk należy dodać trochę więcej mąki ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki ***

*** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut ***

*** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków ***

*** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy czekoladą (u mnie lukier + bakalie) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

13 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
6 miesięcy temu

Pierniczki wyszły bardzo smaczne.

Beata WZ
Beata WZ
1 rok temu

Pierniczki są bardzo dobre i mięciutkie, polecam.

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Pierniczki rewelacja bardzo dobre

Kasia
Kasia
1 rok temu

Rewelacja! Są przepyszne. Jutro powtarzamy pieczenie, bo dziś sporo zniknęło. Najlepszy pierniczkowy przepis jaki mieliśmy.

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Ile wychodzi mniej więcej pierniczków ?

Bożena
Bożena
1 rok temu

Pierniki z ugotowanym ziemniakami, pączki z ugotowanymi ziemniakami. Jedno i drugie pychota! To jedne z najstarszych przepisów – zazwyczaj pochodza ze śląska.

Kulinarne Wyskoki
1 rok temu

Bardzo zaciekawił mnie ten przepis 🙂 Na pewno jedna porcja tych pierniczków się pojawi!

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Zgadzam się. Najlepszy przepis. Są miękkie i pyszne. Ja przechowuje je w puszkach, można w słoju szklanym. Byle przykryte 🙂

Ulka
Ulka
1 rok temu

A jak długo można je przechowywać? Czy nawet np. po 2 tygodniach są miękkie. Bardzo proszę o odpowiedź.

Ania
Ania
1 rok temu

Znam i piekę te pierniczki już od kilku lat. Moje dzieci je uwielbiają. Są pyszne i rzeczywiście mięciutkie zaraz po upieczeniu.