Mięciutkie pierniczki


Mięciutkie pierniczki

Przepis ten dostałam od koleżanki, gdy poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki! Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

250g ugotowanych ziemniaków

250g miodu

150g cukru

130g masła

450g mąki + mąka do podsypania

1 jajko

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

 

 

*** Ugotowane, gorące ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa ***

*** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą ***

*** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia ***

*** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko ***

*** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk należy dodać trochę więcej mąki ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki ***

*** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut ***

*** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków ***

*** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy czekoladą (u mnie lukier + bakalie) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

12
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Beata WZ
Gość
Beata WZ

Pierniczki są bardzo dobre i mięciutkie, polecam.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pierniczki rewelacja bardzo dobre

Kasia
Gość
Kasia

Rewelacja! Są przepyszne. Jutro powtarzamy pieczenie, bo dziś sporo zniknęło. Najlepszy pierniczkowy przepis jaki mieliśmy.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ile wychodzi mniej więcej pierniczków ?

Bożena
Gość
Bożena

Pierniki z ugotowanym ziemniakami, pączki z ugotowanymi ziemniakami. Jedno i drugie pychota! To jedne z najstarszych przepisów – zazwyczaj pochodza ze śląska.

Kulinarne Wyskoki
Gość

Bardzo zaciekawił mnie ten przepis 🙂 Na pewno jedna porcja tych pierniczków się pojawi!

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Zgadzam się. Najlepszy przepis. Są miękkie i pyszne. Ja przechowuje je w puszkach, można w słoju szklanym. Byle przykryte 🙂

Ulka
Gość
Ulka

A jak długo można je przechowywać? Czy nawet np. po 2 tygodniach są miękkie. Bardzo proszę o odpowiedź.

Ania
Gość
Ania

Znam i piekę te pierniczki już od kilku lat. Moje dzieci je uwielbiają. Są pyszne i rzeczywiście mięciutkie zaraz po upieczeniu.