Świąteczny likier mandarynkowy


Świąteczny likier mandarynkowy

Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Po miesięcznym leżakowaniu należy odsączyć owoce, nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do buteleczki i już można rozkoszować się jej wspaniałym smakiem!

 

 

Składniki:

6 mandarynek

6 – 7 goździków

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki miodu

200ml wódki

 

 

 

*** Mandarynki szorujemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ***

*** Mandarynki przekrawamy na połówki i wkładamy do litrowego słoika ***

*** Szykujemy przyprawy korzenne: cynamon, anyż, goździki ***

*** Do słoika z mandarynkami wkładamy cynamon, goździki oraz anyż. Całość zasypujemy cukrem i polewamy miodem ***

*** Słoik zalewamy wódką ***

*** Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie likier należy przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

10
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kamil
Gość
Kamil

Czy owoce na koniec wyciskasz przed przelaniem do butelki czy zlewasz sam likier ktory sie utworzyl?

Justyna
Gość
Justyna

Czy można pominąć lub czymś zastąpić miód?

Katarzyna Kwil
Gość

Czy mozna dac cynamon w proszku?

Madzia Madzia
Gość
Madzia Madzia

Mało, dlatego nastawilam 2 słoje :)))))

Iza
Gość
Iza

Ile wyjdzie likieru z tych składników

Joanna Seta-Pryjomska
Gość

Obłędny! Chyba wybiorę się na bazarek po mandarynki, bo strasznie mnie kusi aby zrobić 🙂