Oszukane rogale marcińskie


Oszukane rogale marcińskie

Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 jajka

szczypta soli

5 łyżeczek cukru

7g suchych drożdży

180g masła

180ml mleka

600g mąki

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików

  • Nadzienie:

250ml mleka

1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

4 łyżki kaszy manny

10dkg migdałów (lub płatków migdałowych)

5dkg orzechów laskowych

olejek migdałowy

 

 

 

*** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia ***

*** Migdały oraz orzechy laskowe mielimy na proszek ***

*** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto: jajka ubijamy krótko z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże, mieszamy ***

*** Dodajemy masło, sól, cukier oraz mąkę i wyrabiamy ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) ***

*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia ***

*** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia ***

*** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ***

*** Aby uzyskać śnieżnobiały lukier należy cukier puder wymieszać ze słodką śmietanką (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

8
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dominika
Gość
Dominika

A czy do rogaliki z tego przepisu można po prostu zastosować jako nadzienie powidła lub marmolada?Chciałam wykorzystać, któryś z przepisów na rogaliki, ale już sama nie wiem, który byłby najlepszy…

Magda
Gość
Magda

Ile mniej więcej wychodzi z 1 porcji?

Kasia
Gość
Kasia

Rogaliki upieczone ,są przepyszne a robi się je błyskawicznie. Dziękuje za super przepis!

Natalia Dziedzic
Gość
Natalia Dziedzic

Czy te rogaliki na żadnym etapie nie rosną? ani po zagnieceniu ciasta, ani po uformowaniu rogalików? przed pieczeniem?