Schab po meksykańsku

Kuchnia meksykańska, schab

Schab po meksykańsku

Przedstawiam Wam dziś schab w pysznej, lekko pikantnej wersji meksykańskiej. Potrawa ta idealnie pasuje do ryżu lub makaronu. Mięso jest kruche i soczyste. Polecam :))

 

 

Składniki:

0,5 kg schabu

1 cebula

1 szklanka wody

2 ząbki czosnku

pół szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)

pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (użyłam mrożonej)

pół szklanki czerwonej fasolki z puszki

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół szklanki groszku konserwowego

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski mielony, oregano, 1 łyżeczka cukru

olej do smażenia

 

 

*** Schab myjemy osuszamy, tniemy w plastry i lekko rozbijamy a następnie kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor ***

Schab krojony w kostkę w trakcie smażenia na patelni

*** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, zmniejszamy ogień i razem podsmażamy. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i  wszystko zalewamy wodą. Dokładamy marchew oraz zieloną fasolkę szparagową i dusimy pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy kukurydzę, groszek i fasolkę z puszki ***

Schab po meksykańsku to prosty obiad

*** Do potrawy dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody), mieszamy i przyprawiamy cukrem oraz resztą przypraw do smaku ***

Obiad rodem z kuchni meksykańskiej

*** Potrawę gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Schab po meksykańsku podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ***

Soczysty schab w meksykańskim sosie proste danie na szybki obiad

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o