Gruszkowa fantazja


Gruszkowa fantazja

Sezon na gruszki trwa, więc ostatnio pojawia się u mnie wiele przepisów z ich udziałem. Dziś polecam mega smaczne i bardzo reprezentacyjne ciasto czekoladowe z musem gruszkowym i masą śmietanową. Wszystkie warstwy rewelacyjnie współgrają ze sobą zarówno smakowo jak i wizualnie 🙂

 

 

Składniki:

  • ciasto:

4 jajka

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżki oleju

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • mus gruszkowy:

ok 1 kilogram gruszek

2 galaretki gruszkowe

pół szklanki wody

  • warstwa śmietankowa

500ml śmietanki kremówki

2 śmietan -fixy

2 łyżki cukru pudru

50g czekolady mlecznej lub gorzkiej

1/4 szklanki mleka

 

 

 

*** Ciasto: białka ubijamy na sztywno, a następnie porcjami dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka oraz olej i miksujemy na gładką masę ***

*** Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie łączymy wszystko łyżką ***

*** Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ((użyłam foremki o wymiarach 24 x 29 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Mus gruszkowy: gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną ***

*** Gruszki zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Całość studzimy i odkładamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć (po wystudzeniu umieściłam gruszki w lodówce na kilka minut co przyspieszyło proces tężenia) ***

*** Ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

*** Jeden blat ciasta umieszczamy ponownie w formie i wykładamy na niego tężejący mus gruszkowy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta ***

*** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta ***

*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji ***

*** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki ***

*** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o