Papryka faszerowana


Papryka faszerowana

To bardzo prosty, smaczny i w miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam!

 

 

Składniki:

3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe)

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2 pomidory

100g ryżu

1/3 szklanki bulionu lub wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

10 dkg sera żółtego do posypania

Przyprawy : 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki chilli w proszku, 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

1 łyżka oleju do smażenia

 

*** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Ryż gotujemy na sypko i mieszamy z farszem mięsnym. Farsz powinien być dość wyraziście doprawiony więc w razie potrzeby warto go jeszcze dosmaczyć 😉  ***

*** Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Możemy użyć papryk w różnych kolorach ale według mnie najsmaczniejsze są faszerowane papryki czerwone ***

*** Papryki wypełniamy po brzegi farszem i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Z wierzchu papryki posypujemy startym żółtym serem ***

*** Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ