Cukinia faszerowana


Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

4 młode cukinie średniej wielkości

300g mięsa mielonego – wieprzowego

100g ryżu

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

10 dkg żółtego sera

SOS:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1,5 łyżki koncentratu

200ml bulionu

 

 

*** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki układamy w naczyniu żaroodpornym i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Ryż gotujemy na sypko. Wydrążony miąższ z cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy.  Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku ***

*** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii ***

*** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, mieszamy i dodajemy koncentrat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Cukinie polewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C ***

*** Po około 40 minutach pieczenia cukinie wyjmujemy  z piekarnika i posypujemy startym żółtym serem ***

*** Całość zapiekamy jeszcze przez około 15 minut, już bez przykrycia,  w temperaturze 180’C ***

*** Do cukinii polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku razem z cukinią PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE