Chałwowiec bez pieczenia


Chałwowiec bez pieczenia

Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 50 sztuk kakaowych herbatników

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru

3 szklanki mleka

1 kostka miękkiego masła (200g)

3 łyżki cukru pudru

300g chałwy waniliowej

Do dekoracji: sezamki

 

 

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem ***

*** Chałwę kruszymy ***

*** Do kremu dodajemy 250g pokruszonej chałwy, mieszamy i dzielimy krem na cztery części. Jedną część kremu wykładamy na herbatniki ***

*** Całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników i wykładamy dżem porzeczkowy ***

*** Na dżem wykładamy kolejną warstwę kremu ***

*** Całość przykrywamy ponownie herbatnikami, na to wykładamy kolejną warstwę kremu, jeszcze jedną warstwę z herbatników i resztę kremu ***

*** Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część pokruszonej chałwy ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy połamanymi na kawałki sezamkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ