Sernik na jogurtach greckich


Sernik na jogurtach greckich

Tak zwany sernik bez sera czyli puszyste, piankowe, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto na jogurtach greckich. Przepis jest prosty a ciasto przepyszne, polecam wypróbować!

 

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

6 żółtek

250g masła lub margaryny

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

 

Składniki na masę jogurtową:

1000g jogurtu greckiego

6 białek

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g

szczypta soli

200g dżemu z czarnej porzeczki

 

*** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki – użyłam blaszki o wymiarach 28×28 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***

*** Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym ***

*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy ***

*** Do masy dodajemy jogurty greckie i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto ***

*** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę. Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ