Enchilada z kurczakiem i warzywami


Enchilada z kurczakiem i warzywami

Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie, które przyrządza się zazwyczaj z placków tortilli z farszem, sosem i serem. Moja wersja tego dania z kurczakiem, warzywami, sosem pomidorowym i serem mozzarella jest prosta , szybka i bardzo smaczna. Takie danie świetnie sprawdzi się na przyjęciu czy jako szybki obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

6 placków tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ )

2 filety z kurczaka

1 czerwona papryka

2 ogórki kiszone lub konserwowe

1 szklanka kukurydzy konserwowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 pomidory

kilka listków bazylii

10 dkg żółtego sera

1 kulka sera mozzarella z zalewy

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie

olej do smażenia

opcjonalnie: szczypiorek do posypania

 

*** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut ***

*** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, krótko, na dość wysokim ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia ***

*** Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy ***

*** Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy ***

*** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chilli ***

*** Placki tortilli smarujemy sosem pomidorowym ***

*** Na sosie układamy porcję mięsno-warzywnego farszu ***

*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***

*** Tortille z farszem zwijamy w koperty (najpierw zwijamy boki do środka, a następnie zawijamy górę i dół) i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Każdą tortille z wierzchu smarujemy niewielką ilością sosu. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Plasterki sera układamy na zwiniętych tortillach. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi ***

*** Tortille zapiekamy w temperaturze 200’C przez około 10-15 minut – aż ser się roztopi ***

*** Przed podaniem danie można posypać posiekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 Tortilla, burrito

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

  • PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )