Szybka pizza na suchych drożdżach


Szybka pizza na suchych drożdżach

Ta pizza jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu gdyż nie trzeba robić rozczynu z drożdży i czekać, aż ruszy jak w przypadku ciasta na świeżych drożdżach. Wystarczy dobrze zagnieść wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia i ciasto gotowe. Jako farszu możemy użyć dowolnych ulubionych składników, lub tak jak w moim przypadku wykorzystać zjadliwe rzeczy znalezione podczas sprzątania lodówki 😉

Przepis na ciasto pochodzi ze strony „Kiedy mama nie śpi”. Z podanych składników otrzymamy jedną dużą okrągłą pizze, wielkości blachy z wyposażenia piekarnika.

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka suchych drożdży

2 łyżeczki oleju

3/4 szklanki letniej wody

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cukru

 

+ dodatkowo: sos pomidorowy do posmarowania ciasta, ulubiony farsz do pizzy, ser żółty

 

 

*** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto ***

*** Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który następnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy na blaszkę ***

*** Ciasto smarujemy z wierzchu cienką warstwą sosu pomidorowego lub ketchupu ***

*** Na sos wykładamy ulubione dodatki. U mnie są to składniki znalezione podczas tak zwanego sprzątania lodówki, czyli: szynka, smażone kawałki kurczaka, papryka, cukinia. Całość posypujemy startym lub drobno pokrojonym żółty serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C (z termoobiegiem) przez około 10 – 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Aby być pewnym, że pizza jest dobrze upieczona, należy podnieść jej brzeg drewnianą łopatką. Jeśli ciasto jest miękkie i opada po bokach łopatki, to znaczy, że pizza jest jeszcze nie dostatecznie dopieczona. Jeżeli natomiast ciasto trzyma się sztywno, prawie poziomo na łopatce, oznacza to, że pizza jest już dobra ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

  • PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )