Chłodnik litewski


Chłodnik litewski

Tradycyjny polski chłodnik z botwinki, z dodatkiem rzodkiewki i ogórka.  Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu zupka, idealna na ciepłe dni. Polecam!

 

 

Składniki:

1 pęczek młodych buraków z liśćmi

400ml bulionu warzywnego lub wody

400ml kefiru (lub zsiadłego mleka)

400ml gęstego jogurtu naturalnego

1 pęczek rzodkiewek

2 średnie ogórki

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka koperku

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz – do smaku

opcjonalnie 1-2 łyżeczki octu winnego

dodatkowo: jajka ugotowane na twardo

 

 

*** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę ***

*** W garnku zagotowujemy 400ml bulionu (lub wody), dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy całość przez około 10 minut. W tym czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy  ***

*** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem ***

*** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy ***

*** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy ***

*** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy ***

*** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem oraz opcjonalnie octem winnym (dodałam 1 łyżeczkę). Wszystko razem delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny ***

*** Gotowy chłodnik podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE