Najprostszy mazurek kajmakowy


Najprostszy mazurek kajmakowy

Bardzo łatwy, szybki i przepyszny mazurek z kajmakiem oraz bakaliami. Ciasto robi się ekspresowo, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki i gotowe. Polecam!

 

 

Składniki ciasta:

250g mąki

60g miękkiego masła

60g miękkiej margaryny

125 g cukru pudru

1 jajko

 

Dodatkowo:

2 łyżki mleka do posmarowania mazurka

1 mała puszka masy kajmakowej

bakalie do ozdobienia mazurka

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy z niego kształt jaja (mazurek oczywiście może też być kwadratowy lub prostokątny). Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Z reszty ciasta tworzymy obwódkę mazurka. Możemy zapleść warkocz albo na przykład ukulać rulonik i poodciskać na nim wzorki widelcem (obwódka musi być dosyć wysoka ponieważ podczas pieczenia troszkę się spłaszczy). Mazurka smarujemy z wierzchu niewielką warstwą mleka. Przed pieczeniem ciasto wewnątrz mazurka dobrze jest nakłuć w kilku miejscach widelcem, ja o tym zapomniałam i mój mazurek urósł troszkę wyższy niż powinien 😉 ***

*** Mazurka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15- 20 minut- aż się ładnie zrumieni ***

*** Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż stanie się płynna i jednolita ***

*** Ciepłą masę kajmakową wylewamy delikatnie na mazurka. Gdy trochę przestygnie przyozdabiamy całość bakaliami. Ja do ozdoby użyłam suszonej moreli, żurawiny i płatków migdałowych ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Mazurki w polewie czekoladowej

Babka majonezowa już gotowa

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE