Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 4085

Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem

Wielkanocne paszteciki z mięsem

Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków.

Inspirację na te piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia.

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3869

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

40 g masła

szczypta soli

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka suchych drożdży

100 ml ciepłego mleka

1 jajko

 

Składniki na farsz:

250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

 

Dodatkowo:

1 żółtko

2 łyżki mleka

suszone śliwki lub żurawina

 

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 4085

 

*** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, zagniatając je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3689

*** Mięso gotujemy w wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno posiekać). Farsz doprawiamy do smaku, powinien być dość „wyrazisty” ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3718

*** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i nakładamy na środek łyżeczkę farszu ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3720

*** Zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużny brzuszek zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3797

*** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3724

*** Gotowe zajączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Paszteciki przed pieczeniem delikatnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem  ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3793

*** Zajączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3875

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3822

*** Smacznego ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - A35FC557 3B49 487F 938D 8CE2ED40436D

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 2175 1

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3770

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 2028

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 3006

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zajączki - wielkanocne paszteciki z mięsem - IMG 1742

3 komentarze do “Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Nie próbowałam jeszcze mrozić na surowo, ale często mrożę różne paszteciki po upieczeniu (gdy wystygną), potem wkładam na chwilę do piekarnika i smakują jak świeżo upieczone

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry