Bułki czosnkowo-ziołowe


Chrupiące bułeczki czosnkowe

To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem (a nawet bez niczego są pyszne). Polecam!

Składniki:

500g mąki

8g suchych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

60 ml mleka

280 ml ciepłej wody

 

Do posmarowania bułek:

2 łyżki masła

2-3 ząbki czosnku

zioła: oregano, bazylia, tymianek

 

 

*** Suche składniki (mąkę, sól, cukier i drożdże) mieszamy razem. Dodajemy ciepłą wodę, mleko oraz olej i wszystko dokładnie razem zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut ***

*** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm ***

*** Każdy wałek zawiązujemy na supełek ***

*** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy w środek bułeczki ***

*** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły ***

*** W tym czasie roztapiamy masło i łączymy je z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami ***

*** Podrośnięte bułeczki smarujemy masłem ziołowym ***

*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut (piekłam z termoobiegiem) ***

*** Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o